سنسور نوری و انواع آن

سنسور نوری و انواع آن

سنسور نوری و انواع آن


با توجه به مقاله‌ی قبل ، دریافتیم که سنسور نوری یا فتوالکتریک ، نوعی سنسور مجاورتی است که از آن برای تشخیص وجود یا عدم وجود یک شیء از امواج نوری مدوله شده ، استفاده می‌کنند. این طیف نور می‌تواند در طیف نور مرئی سبز تا نور مرئی مادون قرمز باشد. برای آشنایی بیشتر با ساختمان ، ویژگی‌ها و کاربرد این سنسور ، می‌توانید به مقاله‌ی «سنسور نوری و کاربرد آن» مراجعه کنید. در این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر در خصوص مزایا و معایب سنسور نوری و انواع آن ، بپردازیم. با ما همراه باشید.

انواع سنسورهای نوری

در حالت کلی ، سنسورهای نوری ،لنواع بسیار مختلفی دارند که می‌توان به سنسور نوری چنگالی ، سنسور فیبر نوری با آمپلی فایر ، سنسور نوری ifm ، سنسور نورس SICK و سنسور نوری BALLUFF اشاره کرد.

این سنسورها ، از لحاظ چگونگی قرارگیری اجزای اصلی ، به سه دسته‌ی اصلی تقسیم می‌شوند که در ادامه به شرح کامل آن‌ها می‌پردازیم.

  • سنسور نوری رفلکتوری
  • سنسور نوری یک طرفه
  • سنسور نوری دو طرفه

سنسور نوری رفلکتوری 

این سنسور بر اساس نور مدوله شده و دریافت انعکاس آن نور از رفلکتور ، عمل می‌کند. در این سنسور گیرنده و فرستنده در کنار یکدیگر نصب می‌شوند و نور را در فضا منتشر می‌کنند. نام دیگر این سنسور ، آینه‌ای است. علت نام گذاری آن نیز به این دلیل می‌باشد که باید رو به روی سنسور ، یک آینه نصب شود تا با برخورد نور به رفلکتور ، به صورت یک خط به سمت گیرنده منعکس شود. در مسیر انعکاس این نور ، نباید مانعی قرار بگیرد. زیرا در آن صورت دیگر دریافت این نور توسط گیرنده امکان پذیر نمی‌باشد و خروجی سنسور تغییر می‌کند.

کاربرد آن

این وسیله در اتوماسیون کارخانه ، بسیار کاربرد دارد. از ویژگی‌های منحصربه‌فرد آن ، می‌توان به قدرت تشخیص بالا ، قیمت مناسب و برد قابل تشخیص اشاره کرد. این سنسور علاوه بر کارخانجات ، در نوار نقاله‌ها ، تشخیص بطری‌های خالی و شفاف ، گیت‌ها و درهای ورودی و تشخیص اجسامی که با سرعت بالا در حال حرکت هستند ؛ کاربرد دارد.

سنسورهای نوری یک طرفه

این سنسورها ، پرتوی نور را از فرستنده ارسال می‌کند. برای تشخیص عبور اجسام ، آن اجسام را از جلوی سنسور عبور می‌دهند. پرتوی نور به آن‌ها برخورد می‌کند و قسمتی از نور به گیرنده‌ی سنسور بازتابانده می‌شود. در این سنسور هم فرستنده و گیرنده در کنار یکدیگر نصب می‌شوند. میزان انعکاس نور در این سنسور ، بستگی به رنگ ، نوع ، سطح ، حجم و زاویه‌ی مانع دارد. این سنسور کمترین فاصله‌ی سوئیچینگ را در بین انواع سنسورهای نوری دارد و این فاصله ، حدود 2 متر است.

کاربرد آن

این وسیله به راحتی قابل نصب می‌باشد. از لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه است. این سنسور در زمینه‌ی حمل در اتوماسیون صنعتی بسیار کاربرد دارد. در صنعت سرامیک سازی و مواقعی که با پرتوهای گسترده سر و کار داریم ؛ این سنسور بسیار کارایی دارد. این سنسور به راحتی اشیای غیر شفاف را شناسایی می‌کند و چند شیء را بر روی یک سیم نقاله معمولی ، به راحتی تشخیص می‌دهد.

معایب آن

از معایب این سنسور ، می‌توان به برد و دقت کمتر از سنسورهای دیگر اشاره کرد. همچنین این سنسور ، توانایی تشخیص پلاستیک‌های مات سیاه ، لاستیک‌های سیاه و پارچه‌های تیره را ندارد و بسیار وابسته به رنگ ، ابعاد و ساختار اجسام است.

سنسورهای نوری دو طرفه

این سنسور ، با سنسورهای قبلی کمی متفاوت است. یکی از تفاوت‌های آن این است که در این نوع سنسور ، فرستنده و گیرنده به صورت جدا از یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند. گیرنده در مقابل فرستنده نصب شده است و نور ارسالی توسط فرستنده را دریافت می‌کند. اگر مانعی بین فرستنده و گیرنده قرار بگیرد ؛ نور توسط گیرنده دریافت نمی‌شود و سنسور تغییر وضعیت می‌دهد. این سنسور بیشترین فاصله‌ی سوئیچینگ را در بین سایر سنسورها دارد و مقدار آن بیش از 100 متر می‌باشد.

کاربرد آن 

این سنسور ، اشیای کوچک و مبهم را به راحتی تشخیص می‌دهد و محل دقیق شیء را شناسایی می‌کند. همچنین در گیت‌های ورودی ، برای تشخیص عبور افراد ، در اتوماسیون کارخانه‌ها ، جلوگیری از سانحه و چک کردن شستن مته مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایا و معایب آن

از مزایای آن می‌توان به توانایی تشخیص در فواصل زیاد ، قابل اعتماد بودن ، دقت بالا و خطای کم و تشخیص دقیق موقعیت اشیاء اشاره کرد.

از معایب آن می‌توان صرف زمان زیاد برای تنظیم و راه اندازی ، هزینه‌ی زیاد و نیاز به اتصال دو کابل را نام برد.

سخن پایانی

در این مقاله با انواع سنسورهای نوری و کاربردها و مزایا و معایب هر یک آشنا شدید. برای اطلاع و خواندن مقالات بیشتر حتما به بخش مقالات وبسایت مراجعه کنید و در بخش نظرات ، پیشنهادات و نظرات خود را برای ما ارسال کنید.

فروشگاه سنسور صنعت نوین ، نمایندگی رسمی محصولات تبریز پروژه می‌باشد که با ارائه‌ی محصولات با کیفیت و متنوع در زمینه‌ی سنسور کد ، سنسورهای نوری ، القایی ، خازنی ، التراسونیک و موارد دیگر فعالیت دارد. برای اطلاع از سایر محصولات و دریافت اطلاعات بیشتر ، به این وبسایت مراجعه کنید.

نگین رنجبر
ارسال دیدگاه