
سنسور القایی چیست و چه کاربردی دارد؟
سنسور یا حسگر وسیله ای است که با نشان دادن واکنش به یک محرک فیزیکی، سیگنال الکتریکی تولید میکند. سنسورها کاربرد گسترده ای در صنعت و زندگی روزمره دارند و در ماشین آلات صنعتی، تلفن همراه، خودرو و ابزارهای برقی مورد استفاده قرار میگیرند. سنسورها به عنوان گونه ای از مبدلها نیز شناخته میشوند و انواع مختلفی دارند. انواع سنسورها بر اساس پدیده فیزیکی مورد اندازه گیری و نحوهی احساس محرک در دستههای مختلفی طبقه بندی میشوند. سنسورها میتوانند پدیدههای فیزیکی مانند موقعیت، سرعت، شتاب، دما، رطوبت و حرکت را اندازهگیری کنند. نحوهی احساس محرکها میتواند به شکل القای الکتریکی، القای الکترومغناطیسی، تغییر در مقاومت الکتریکی یا ظرفیت خازن، اثر ترموالکتریک، اثر پیزوالکتریک، اثر فتوالکتریک و اثر هال باشد. در این مقاله به معرفی سنسور القایی و کاربردهای آن میپردازیم.
سنسور القایی چیست؟
سنسور القایی یکی از سنسورهای پر کاربرد در صنعت به شمار میرود. این نوع از سنسورها قابلیت تشخیص حضور، موقعیت و حرکت اجسام را بدون تماس فیزیکی دارا میباشند. اساس کار سنسورهای القایی ایجاد میدان مغناظیسی میباشد، به همین دلیل از آنها به عنوان سنسورهای الکترومغناطیسی نیز یاد میشود. این سنسورها تنها در برابر فلزات واکنش نشان میدهند. سنسور القایی از سه بخش اسیلاتور، اشمیت تریگر و تقویت خروجی تشکیل میشود. اسیلاتور به عنوان قسمت اساسی این سنسور شناخته میشود و تحت تاثیر قطعات فلزی قرار میگیرد. این قطعه در قسمت حساس سنسور میدان الکترومغناطیسی با فرکانس بالا ایجاد میکند. با نزدیک شدن قطعهی فلزی جریانهای گردابی در فلز ایجاد میشود؛ این امر موجب جذب انرژی میدان الکترومغناطیسی شده و دامنهی اسیلاتور را کاهش میدهد. سپس این کاهش دامنه به قسمت اشمیت تریگر منتقل شده و خروجی آن را فعال میکند؛ به این ترتیب قسمت خروجی سنسور نیز تحریک میشود. سنسورهای القایی میتوانند به شیرهای برقی، رلهها، سیستمهای اندازهگیری و مدارات کنترل الکتریکی فرمان مستقیم ارسال کنند.
کاربرد سنسور القایی
سنسورهای القایی کاربردهای بسیاری در اتوماسیون صنعتی دارند، به بیان دیگر مزایای سنسور القایی آن را به وسیلهای پر کاربرد در صنایع تبدیل کرده است. از مزایای سنسورهای القایی میتوان به کیفیت بالا، سرعت سوئیچینگ بالا، تکرار پذیری بالا، خطی بودن، دریفت دمایی پایین، مقاومت در برابر مواد خارجی، عمر طولانی، قیمت مناسب، نصب آسان و تشخیص بدون تماس اشاره کرد. همچنین این سنسورها دارای مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی سخت مانند آلودگی، خاک و گرد و غبار میباشند. این سنسورها به دلیل داشتن دقت بالا، سازگاری با محیط در صنایعی که به دقت و ایمنی بالا نیاز دارند و دارای شرایط محیطی سختی میباشند، مورد استفاده قرار میگیرند. سنسور القایی برای تشخیص موقعیت فلزات در صنایع مکانیک، الکترونیک، اتوموبیل و دیگر صنایع به کار میرود. از این سنسور برای تشخیص و کنترل حرکت قطعات فلزی با سرعت حرکت بالا استفاده میشود. سنسورهای القایی در تشخیص دور موتور نیز کاربرد دارند. این سنسورها همچنین در ساخت تجهیزات پزشکی و درمانی مانند دستگاه MRI مورد استفاده قرار میگیرند. از دیگر کاربردهای سنسورهای القایی میتوان به استفاده از آنها در خطوط تولید، خطوط منتاژ و بسته بندی، قالب تزریق پلاستیک و کاربردهای دریایی اشاره کرد. سنسور القایی در تولید سنسورهای راهنمایی و رانندگی نیز به کار میرود.
سخن آخر
در این مقاله سعی داشتیم شما را با سنسور القایی و کاربردهای آن آشنا کنیم. همانطور که پیشتر گفته شد، این نوع از سنسورها به دلیل مزایای فراوان و قیمت مناسب، کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف پیدا کردهاند. شما میتوانید جهت خرید سنسور القایی به صفحهی محصولات آتونیکس و محصولات بیداک مراجعه نمایید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.