بررسی انواع ترانسفورماتور

بررسی انواع ترانسفورماتور

بررسی انواع ترانسفورماتور


امروزه در بسیاری از صنایعی که مربوط به برق هستند ؛ از ترانسفورماتور استفاده می‌شود. مهم‌ترین کاربرد استفاده از ترانسفورماتور ، در شبکه برق است که وظیفه آن افزایش ولتاژ در سمت تولید کننده و کاهش ولتاژ در سمت مصرف کننده است. جهت اندازه گیری ولتاژ و جریان شبکه برق از این ترانسفورماتورها استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم در رابطه با انواع ترانسفورماتور صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

انواع ترانسفورماتور

ترانسفورماتور بر اساس جنس هسته ، به ترانسفورماتور با هسته هوایی و ترانسفورماتور با هسته آهنی تقسیم می‌شود. ترانسفورماتورها بر اساس تبدیل ولتاژ ، به ترانسفورماتور افزاینده و ترانسفورماتور کاهنده تقسیم می‌شوند. ترانسفورماتورها بر اساس کاربرد ، به ترانسفورماتور قدرت ، ترانسفورماتور توزیع ، ترانسفورماتور ایزولاسیون و ترانسفورماتور ابزار دقیق تقسیم می‌شوند. می‌توان این گونه بیان کرد که دو نوع ترانسفورماتور ابزار دقیق ، به عنوان ترانسفورماتور جریان و ترانسفورماتور ولتاژ وجود دارد. از ترانسفورماتورهای ولتاژ ، می‌توان به ترانسفورماتور الکترومغناطیسی ، ترانسفورماتور ولتاژ خازنی و ترانسفورماتور نوری اشاره کرد. ترانسفورماتورها ، بر اساس سیم پیچ ، به ترانسفورماتور دو سیم پیچ و اتوترانسفورماتور تقسیم می‌شوند. ترانسفورماتورها را بر اساس عایق ، به دو دسته ترانسفورماتور خشک و ترانسفورماتور روغنی تقسیم می‌کنند. ترانسفورماتورها بر اساس تعداد فاز ، به ترانسفورماتور تک فاز و ترانسفورماتور سه فاز تقسیم می‌شوند. ترانسفورماتورها را بر اساس طراحی هسته ، به ترانسفورماتور هسته ای ، ترانسفورماتور زرهی و ترانسفورماتور دانه ای تقسیم می‌شوند. در ادامه قصد داریم به شرح برخی از انواع ترانسفورماتور بپردازیم.

ترانسفورماتور بر اساس فرکانس

لازم است بدانید فرکانس ، یکی از عوامل مهم در تعیین جنس و ابعاد هسته می‌باشد. فرکانس برق شهر ، بین ۵۰ یا ۶۰ هرتز می‌باشد و در این فرکانس ، از هسته‌های آهنی و ورقه آهن استفاده می‌شود. به این ترانسفورماتورها ، ترانسفورماتور برق شهری و شبکه قدرت نیز گفته می‌شود. لازم است بدانید در فرکانس‌های بالاتر ، از پودر آهن و در فرکانس‌های سوئیچینگ از فریت استفاده می‌شود.

ترانسفورماتور بر اساس توان لازم است بدانید توان عبوری از هر ترانسفورماتور ، می‌تواند بین چند میلی وات تا چند مگاوات باشد. بنابراین ترانسفورماتور بر اساس حداکثر توان عبوری از آن ، می‌تواند به ترانسفورماتورهای توان پایین ، توان متوسط و توان بالا تقسیم شود.

ترانسفورماتور بر اساس ساختار هسته و سیم پیچی

لازم است بدانید ساختار هسته و سیم پیچ‌ها ، به صورت‌های متفاوتی موجود می‌باشند و با توجه به کاربردی که دارند ؛ از ساختارهای متفاوتی نیز استفاده می‌کنند. هسته‌ی ترانسفورماتور ، شامل یک یا چند ساق ، حلقوی ، پلانار و … می‌باشد که سیم پیچ‌ها ممکن است روی یک ساق و در کنار هم یا روی هم یا بر روی ساق های جداگانه و لابه‌لای هم قرار بگیرند.

ترانسفورماتور بر اساس جنس عایق

ترانسفورماتورهایی که ولتاژ بالایی دارند ؛ باید از نقاط دیگر ترانسفورماتور و حتی از نقاط دیگر سیم پیچ عایق شوند. در این نوع ترانسفورماتورها که دارای ولتاژ بالا هستند ؛ از عایق‌هایی با جنس‌های متفاوت استفاده می‌شود.

ترانسفورماتور بر اساس کاربرد

از ترانسفورماتور به منظور انتقال انرژی الکتریکی ، در شبکه قدرت اندازه گیری ولتاژ ، اندازه گیری جریان ، ایزولاسیون ، تطبیق امپدانس ، تنظیم ولتاژ ، منابع تغذیه و … استفاده می‌شود.

ترانسفورماتور بر اساس افزاینده یا کاهنده بودن

ترانسفورماتور به دو نوع افزاینده یا کاهنده ولتاژ موجود است که می‌توان از هر دو خاصیت ، به طور همزمان در تنظیمات مختلف استفاده کرد. لازم است بدانید ترانسفورماتورهایی که دارای کاربرد ایزولاسیون هستند ؛ تغییری در ولتاژ آن‌ها ایجاد نمی‌شود. یعنی نه کاهنده هستند و نه افزاینده.

سخن پایانی

فروشگاه سنسور صنعت نوین ، نمایندگی رسمی محصولات تبریز پروژه می‌باشد که با ارائه‌ی محصولات با کیفیت و متنوع در زمینه‌ی سنسور کد ، سنسورهای نوری ، القایی ، خازنی ، التراسونیک و موارد دیگر فعالیت دارد. برای اطلاع از سایر محصولات و دریافت اطلاعات بیشتر ، به این وبسایت مراجعه کنید.

نگین رنجبر
ارسال دیدگاه