لیمیت سوئیچ چیست؟

لیمیت سوئیچ

لیمیت سوئیچ چیست؟

امروزه سنسورها جایگاه مهمی در صنایع مختلف و کارخانجات پیدا کرده‌اند. این تجهیزات بر اساس روش کار انواع مختلفی دارند. یکی از انواع سنسورها، سنسورهای تماسی می‌باشند که برای پاسخ دهی، به تماس مستقیم نیاز دارند. لیمیت سوئیچ (Limit Switch) یا کلید حد، سنسوری تماسی و وسیله‌ای الکترومکانیکی است که با دریافت نیرویی فیزیکی از محیط بیرون یا یک جسم خارجی فعال می‌شود. لیمیت سوئیچ‌ها در انواع و اشکال گوناگونی از جمله فشاری، سوزنی و غلطکی وجود دارند. اگرچه با پیشرفت تکنولوژی و تولید سنسورهای مجاورتی و غیر تماسی، استفاده از لیمیت سوئیچ کاهش یافته است، اما به دلیل قیمت پایین، سادگی، قابل اطمینان بودن و آسان بودن نصب، لیمیت سوئیچ‌ها هنوز هم کاربرد دارند. در ادامه‌ی این مقاله به توضیحات بیشتری درمورد لیمیت سوئیچ می‌پردازیم.

 

ساختار لیمیت سوئیچ

هر لیمیت سوئیچ دارای چهار قسمت تشکیل دهنده‌ی اصلی در ساختار خود می‌باشد:

 

اهرم

اهرم قسمتی از سنسور است که جسم خارجی با آن تماس مستقیم پیدا می‌کند. این قسمت نیروی وارد شده از طریق جسم را دریافت می‌کند و آن را از طریق پیستون داخلی به قسمت سوئیچ داخلی انتقال می‌دهد.

 

سوئیچ داخلی

این قسمت نیروی وارد شده به اهرم را به سرعت معکوس می‌کند و وضعیت کنتاکت‎‍‌های الکتریکی متحرک را تغییر می‌دهد و از این طریق جریان را در مدار برقرار می‌کند.

 

سوئیچ کیس

در این سنسور، سوئیچ داخلی نیاز به محافظت دارد. برای این کار از یک کیس از جنس فلز یا رزین استفاده می‌شود تا دارای استحکام مکانیکی بیشتری باشد. به این قسمت سوئیچ کیس گفته می‌شود.

 

کاور سوئیچ

کاور سوئیچ یا بدنه‌ی سوئیچ نوعی پوشش لاستیکی است که برای محافظت از اتصالات لیمیت سوئیچ در میان سوئیچ کیس و پوشش خارجی قرار داده می‌شود.

 

اساس کار لیمیت سوئیچ

اساس کار این سنسور دریافت و انتقال نیروی مکانیکی وارد شده از محیط بیرونی است. طرز کار لیمیت سوئیچ به این صورت است که زمانی که جسمی با اهرم آن تماس فیزیکی داشته باشد و موقعیت آن را به حدی برساند که در آن، وضعیت کنتاکت‎‍‌های الکتریکی تغییر کند، کنتاکت‌های الکتریکی در مدارهای نرمال بسته (Normally Close) باز می‌شوند و در مدارهای نرمال باز (Normally Open) بسته می‌شوند. به این ترتیب، از طریق این تغییر موقعیت که عملی مکانیکی است، جریان الکتریکی برقرار شده و سنسور فعال می‌شود.

 

کاربرد لیمیت سوئیچ

به طور کلی از لیمیت سوئیچ برای تشخیص حضور یا موقعیت اجسام استفاده می‌شود. یکی از کاربردهای رایج این سنسور، ایجاد محدودیت در حرکت اجسام است، به طوری که بازه‌ای که اجسام در آن قادر به حرکت‌ هستند را محدود می‌کند تا جسم از محدوده‌ی مشخص شده فراتر نرود. از این کاربرد این وسیله در درهای اتوماتیک پارکینگ‌ها برای محدود کردن حرکت آن‌ها در باز و بسته شدن استفاده می‌شود. از این سنسور همچنین در کنترل حرکت ماشین آلات مانند ماشین برش و تراش کاری، بالابر و نوارهای نقاله استفاده می‌شود. از این ابزار می‌توان برای شمارش کالا نیز استفاده کرد، به طوری که با رسیدن تعداد مشخصی از کالاها، سنسور فعال می‌شود.

 

مزایا و معایب 

این نوع از سنسورها دارای توانایی فعالیت مناسب و مقاومت بالایی درشرایط محیطی سخت می‌باشند، به همین دلیل برای استفاده در محیط صنعتی گزینه‌ی مناسبی به حساب می‌آیند. لیمیت سوئیچ‌ها دارای مصرف انرژی الکتریکی پایین و دقت بالایی می‌باشند، اما تنها برای استفاده در تجهیزاتی با سرعت پایین مناسب هستند. این سنسورها مکانیکی هستند و برای فعال شدن نیاز به تماس مستقیم دارند، به همین دلیل کارایی کمتری نسبت به سنسورهای غیر تماسی دارند و زودتر از آن‌ها فرسوده می‌شوند.

 

سخن آخر

در این مقاله به معرفی لیمیت سوئیچ، توضیح عملکرد و ساختار آن‌ و همیچنین مزایا و معایب این سنسور پرداختیم. همانطور که گفته شد، این سنسورها از نوع تماسی هستند و کاربرد کمتری نسبت به سنسورهای غیر تماسی دارند. در صفحه‌ی محصولات آتونیکس، انواعی از سنسورهای غیر تماسی قابل مشاهده و خرید می‌باشند.

کیمیا قورچیان
ارسال دیدگاه