سنسور آلتراسونیک چیست و چه کاربردی دارد؟

سنسور آلتراسونیک

سنسور آلتراسونیک چیست و چه کاربردی دارد؟

سنسور نوعی مبدلی است که محرک‌های فیزیکی را به سیگنال الکتریکی قابل اندازه‌گیری تبدیل می‌کند. امروزه سنسورها کاربرد گسترده‌ای در زندگی روزمره‌ی ما و صنایع مختلف پیدا کرده‌اند. سنسورها با توجه به اساس کار و پارامتر فیزیکی‌ای که اندازه‌گیری می‌کنند، دارای انواع مختلفی می‌باشند. یکی از انواع این سنسورها، سنسور آلتراسونیک (Ultrasonic sensor) است که در گروه سنسورهای بدون تماس طبقه‌ بندی می‌شود. این نوع سنسور با استفاد از امواج آلتراسونیک یا فرا صوت پارامترهای فیزیکی مانند فاصله را اندازه‌گیری می‌کند. امواج آلتراسونیک امواجی هستند که فرکانسی بالاتر از 20 کیلوهرتز دارند که این فرکانس از محدوده‌ی شنوایی انسان بالاتر می‌باشد. این امواج به دلیل داشتن ویژگی‌هایی چون سرعت انتشار پایین، قابلیت بازتاب از اجسام شفاف و سطح انرژی پایین، در تکنولوژیِ‌های متنوعی مانند سونوگرافی، درمان سنگ کلیه و همینطور سنسورهای آلتراسونیک به کار می‌روند. در ادامه‌ی مقاله به طور اختصاصی به توضیح طرز کار سنسور آلتراسونیک و کاربرد آن می‌پردازیم.

 

طرز کار سنسور آلتراسونیک

سنسورهای آلتراسونیک دارای انواع مختلفی هستند، اما معمول‌ترین نوع آن‌ها سنسوری است که یک فرستنده و یک گیرنده‌ی امواج فرا صوت دارد. اساس کار سنسورهای آلتراسونیک از این نوع تولید، ارسال و دریافت امواج آلتراسونیک می‌باشد. نحوه‌ی کار این نوع سنسور آلتراسونیک به این صورت است که فرستنده‌ی سنسور امواج فرا صوت را منتشر می‌کند و این امواج پس از برخورد با سطح یک مانع منعکس می‌شوند و به سمت سنسور برمی‌گردند و گیرنده‌ی سنسور این امواج را دریافت می‌کند. بنابراین سنسور با توجه به زمان بازگشت امواج، پارامترهایی مانند فاصله‌ی مانع و سرعت آن را اندازه‌گیری می‌کند. لازم به ذکر است که اجسام با توجه به خواص خود بخشی از امواج فرا صوت را از خود عبور می‌دهند و بخشی از آن را منعکس می‌کنند؛ بنابراین با استفاده از سنسور آلتراسونیک می‌توان به جنس مانع نیز پی برد.

 

کاربرد سنسور آلتراسونیک

همانطور که پیشتر گفته شد، اساس کار سنسورهای آلتراسونیک ارسال و دریافت امواج فرا صوت است که از این طریق پارامترهایی مانند فاصله را اندازه می‌گیرند. بنابراین، یکی از کاربردهای معمول آن‌ها، کنترل سطح مایعات در مخازن می‌باشد. از این سنسورها برای کنترل ارتفاع در انبار کردن اجسام نیز استفاده می‌شود. این سنسورها می‌توانند موقعیت اجسام را تشخیص دهند و در مواردی مانند اتوپایلوت برای تشخیص موقعیت و مسیر حرکت ماشین آلات کشاورزی، کنترل کاغذ ورودی به ماشین چاپ و کنترل میزان مواد عبوری در ماشین آلات بسته بندی کاربرد دارند. همچنین از این سنسورها در مانیتورینگ فویل در ماشین آلات بسته بندی استفاده می‌شود. از کاربردهای دیگر این سنسورها در کارخانجات می‌توان به کنترل کیفیت خط تولید و اتوماسیون انبار اشاره کرد. این سنسورها در موارد امنیتی مانند دزدگیر ماشین نیز کاربرد دارند. از سنسورهای آلتراسونیک در رادارهای آموزشی، سونار و نقشه برداری دریایی و همینطور هدایت کشتی‌، تعیین موقعیت و تعیین سرعت حرکت زیر دریایی‌ها استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای سنسور آلتراسونیک می‌توان به مسافت یابی، اندازه‌گیری حجم و اندازه‌گیری جریان اشاره کرد.

 

سخن آخر

امروزه سنسورها نقش مهمی در صنایع و زندگی روزمره‌ی ما ایفا می‌کنند. سنسورها دارای انواع مختلفی می‌باشند. در این مقاله به معرفی سنسور آلتراسونیک و توضیح طرز کار و کاربردهای آن پرداخته شد. شما می‌توانید در صفحه‌ی محصولات آتونیکس و محصولات بیداک انواعی از سنسورها را مشاهده و خریداری کنید.

کیمیا قورچیان
ارسال دیدگاه