بررسی سنسورهای دیجیتال و آنالوگ

بررسی سنسورهای دیجیتال و آنالوگ

بررسی سنسورهای دیجیتال و آنالوگ


همانطور که در مقالات قبلی به آن اشاره کردیم ؛ می‌دانید که سنسور ، یک وسیله الکترونیکی است که می‌تواند تغییرات فیزیکی یا شیمیایی را ، متناسب با قابلیت خود اندازه گیری کند و آن‌ها را به سیگنال الکتریکی آنالوگ یا دیجیتال تبدیل کند. لازم است بدانید سنسورها ، به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم می‌شوند که در این مقاله قصد داریم به بررسی هر یک بپردازیم.

سنسور آنالوگ

سنسورهای آنالوگ ، می‌توانند ولتاژ خروجی مداومی را ایجاد کنند که متناسب با کمیت اندازه گیری شده باشد. کمیت‌هایی مانند دما ، سرعت ، فشار ، جابجایی و … مقادیر آنالوگ به حساب می‌آیند. علت آن نیز این است که با گذشت زمان تغییر می‌کند و ماهیت متغیر و مداومی دارند. برای مثال می‌توان دمای یک مایع را با استفاده از دماسنج اندازه گیری کرد و به این نکته دقت کرد که دمای این مایع ، با گرما و خنک شدن می‌تواند تغییرات دمایی داشته باشد. در سیستم ابزارهای دقیق مانند شتاب سنج ، سنسور فشار ، سنسور نور ، سنسور صدا و … از سنسورهای آنالوگ استفاده شده است.

سنسور دیجیتال

سیگنال‌های خروجی این سنسورها ، از نوع دیجیتال می‌باشد و دارای انواع بسیار مختلفی هستند که هر کدام از انواع آن‌ها ، دارای ساختمان و عملکرد متفاوتی می‌باشد. در سنسورهای دیجیتالی ، تبدیل و انتقال داده‌ها ، به صورت دیجیتال انجام می‌شود. خروجی این سیگنال‌ها ، به صورت صفر و یک می‌باشد. عدد یک نشان دهنده وضعیت ON و عدد صفر نشان دهنده وضعیت OFF می‌باشد. این مقادیر به عنوان سیگنال‌های دیجیتال یا باینری معروف هستند. سیگنال‌های گسسته از دقت بالایی برخوردار می‌باشند. در سنسورهای دیجیتال ، سیگنال‌های اندازه گیری شده به صورت مستقیم ، به خروجی دیجیتال درون سنسور تبدیل می‌شود و از طریق کابل ، به صورت دیجیتال انتقال پیدا می‌کند.

تعاریف کلی سنسورهای آنالوگ و دیجیتال

به سنسورهایی که کمیت‌های پیوسته را اندازه گیری می‌کنند ؛ سنسور آنالوگ می‌گویند. مانند سنسور دما. سنسورهایی که دارای دو حالت می‌باشند و تنها می‌توانند دو وضعیت را مشخص کنند ؛ سنسورهای دیجیتال می‌گویند. مثلا مگنت‌هایی که باز یا بسته بودن در را نشان می‌دهند ؛ سنسورهای دیجیتال محسوب می‌شوند. هر یک از سنسور‌ها دارای مزایا و معایب خاصی می‌باشند که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

اشکالات سنسور آنالوگ

لازم است بدانید سنسورهای آنالوگ ، دارای دقت بالایی می‌باشند اما با توجه به دقتی که دارند ؛ اشکالاتی را نیز دارا می‌باشند. یکی از این اشکالات ، رطوبت و خوردگی رابط‌های سنسور و دستگاه است که سبب می‌شود سیگنال‌های ارسالی تحت تاثیر قرار گرفته و به اصطلاح نویز دار شوند. سنسورهای آنالوگ ، تحت تاثیر نوع کابل ، طول و مقاومت کابل می‌باشند که این مورد نیز به عنوان ضعفی شناخته می‌شود که سنسورهای آنالوگ را تحت الشعاع قرار می‌دهد. از مزایای سنسورهای دیجیتال در مقابل سنسورهای آنالوگ ، می‌توان به کاهش هزینه‌های سیم کشی ، امکان به کارگیری کابل‌های با طول زیاد ، عدم تاثیر پذیری و تداخل الکترومغناطیسی و … اشاره کرد.

مزایای سنسورهای دیجیتال

سنسورهای دیجیتال ، از نظر قابلیت اطمینان و دقت گسترده ، بسیار قابل توجه می‌باشند. در صورتی که قابلیت اطمینان و دقت سنسور‌های آنالوگ بسیار مستند است. سنسورهای دیجیتال در مقایسه با سنسورهای آنالوگ ، مشکلات کمتری را دارا می‌باشند. به همین جهت جایگزین بسیار مناسبی برای سنسورهای آنالوگ هستند. اگر در سنسور دیجیتال نقصی به وجود آید ؛ بلافاصله می توان آن را از سیستم خارج کرد یا به آسانی ، بدون آن که در سایر اجزای سیستم اثر بگذارد ؛ آن را به سیستم جدیدی وارد کرد.

از دیگر مزایای سنسور دیجیتال ، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • این سنسور دارای مدارهای دیجیتالی قابل اطمینان می‌باشد.
  • طراحی مدارهای آن ، نسبت به مدارهای سنسور آنالوگ آسان و ارزان تر است.
  • با استفاده از کدهای تشخیص خطا ، احتمال وقوع خطا در این سیستم کاهش پیدا می‌کند.
  • این سنسور در مقایسه با سنسور آنالوگ ، راحت‌تر ذخیره و بازیابی می‌شود.
  • در سنسور دیجیتال ، می‌توان از دستگاه‌های مشابه ، برای اهداف مختلفی استفاده کرد.
  • در سنسور دیجیتال نویز و تداخل در سیگنال‌ها ، بسیار کمتر است.

سخن پایانی

فروشگاه سنسور صنعت نوین ، نمایندگی رسمی محصولات تبریز پروژه می‌باشد که با ارائه‌ی محصولات با کیفیت و متنوع در زمینه‌ی سنسور کد ، سنسورهای نوری ، القایی ، خازنی ، التراسونیک و موارد دیگر فعالیت دارد. برای اطلاع از سایر محصولات و دریافت اطلاعات بیشتر ، به این وبسایت مراجعه کنید.

نگین رنجبر
ارسال دیدگاه