
دمپر و انواع آن
دمپر ، یک دریچه یا صفحهی فلزی است که جز پرکاربردترین وسایل کنترل جریان هوا در دستگاههای تهویه مطبوع ، مثل هواساز ، پکیج ، یونیت کنترل جریان هوای داخل ، کانال و دیگر تجهیزات استفاده میشود. در مقالات قبلی با توضیحات مربوط به دمپر آشنا شدید و نحوهی عملکرد و جنس بدنهی آن را درک کردید. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع مختلف دمپر بپردازیم. با ما همراه باشید.
دستهبندی دمپرها
طور کلی دمپرها را میتوان به ۵ دسته تقسیم بندی کرد که در ادامه به آن اشاره میکنیم :
- دمپرهای وزنی یا دمپرهای ثقلی
- دمپرهای دیافراگمی
- دمپرهای گرد و تیغه ای
- میکرو دمپر
- مایکرو دمپر
- دمپر پروانهای
- دمپرهای ضد انفجار
- دمپر ضد حریق
- دمپر هواساز
علاوه بر آن میتوان دمپرها را بر اساس محل نصب و بر اساس نوع تیغه به انواع مختلفی تقسیم کرد.
انواع دمپرها بر اساس محل نصب
- دمپرهای خروجی
- دمپرهای ورودی
- دمپرهای جعبهای ورودی
- انواع دمپرها بر اساس نوع تیغه
- دمپرهای تیغه ثابت یا دمپرهای لوور
- دمپرهای تیغه متحرک اتوماتیک دمپرهای تیغ متحرک دستی
در ادامه قصد داریم به توضیح مختصری از برخی از انواع دمپر بپردازیم.
دمپرهای دستی
دمپرهای دستی با استفاده از دستگاهی که در بیرون از کانال قرار دارد ؛ چرخیده میشوند و برای توازن هوا و انجام تنظیمات ، از آنها استفاده میشود.
دمپرهای اتوماتیک
دمپرهای اتوماتیک ، که اصطلاحا به آن دمپرهای خودکار نیز گفته میشود ؛ از تعدادی پره تشکیل شده است و توسط اهرم به یکدیگر متصل میشود. این پرهها ، در یک کانال یا دریچه قرار میگیرند. محور خروجی از موتور دمپر ، به یکی از این پرهها متصل شده و سبب رساندن تمام پرهها به موقعیت مورد نظر میشوند. این پرهها زمانی که در حالت عمود بر جریان هوا قرار دارند ؛ سبب جلوگیری از عبور هوا از دریچه یا کانال میشود. از این نوع دمپر ، برای تنظیم مقادیر ثابت استفاده میشود و با استفاده از موتورهای الکتریکی یا پنوماتیکی عمل کرده که با استفاده از ترموستات یا سیستم اتوماسیون ساختمان کنترل میشود.
کاربرد دمپرهای اتوماتیک
از این دمپرها ، میتوان برای کاربردهای مختلفی در سیستمهای هوا رسان استفاده کرد. از جمله موارد استفاده از آنها ، میتوان به کانال هوای برگشت اشاره کرد. این دمپر ، هوای برگشت را با مقداری هوای تازه مخلوط میکند. لازم است بدانید که دمپرهای تازه و برگشت ، با استفاده از دمپرهای تخلیه ، به صورت متقابل کار میکنند.
دمپرهای ضد حریق
این دمپرها ، تجهیزاتی هستند که جهت کنترل آتش از آنها ، در سیستمهای گرمایشی ، ونتها و تهویه هوا استفاده میشود. کاربرد استفاده از این دمپرها ، جلوگیری از گسترش آتش است. در صورتی که دما افزایش پیدا کند ؛ دریچهی این دمپر بسته میشود. معمولا این عمل ، توسط یک اتصال حرارتی ، در دمای بالاتر از ذوب انجام میگیرد. دمپرهای ضد حریق ، میتوانند پس از دریافت یک سیگنال الکتریکی ، با استفاده از سنسورهای دود یا حرارت ، بسته شوند. این دمپرها از سرایت دود به مکانهای مجاور جلوگیری کرده و سبب جلوگیری از سرایت آتش میشود. این دمپرها از ورق استیل یا گالوانیزه ساخته شده و یاتاقانهای بکار رفته در آن ، از جنس ضد خوردگی و بسیار مناسب برای محیطهای صنعتی است.
دمپر ضد انفجار
این نوع دمپر ، دارای طراحی خاصی میباشد و در مقابل انفجار و شعلههای آتش ، بسیار مقاومت بالایی از خود نشان میدهد. علاوه بر آن ، این دمپر ، مانع بسیار خوبی برای جلوگیری از ورود موج انفجار به داخل و همچنین انتقال شعلههای آتش و دود ناشی از آن میباشد. این نوع دمپر ، دارای مکانیزم عملکرد تقریبا پیچیده ای میباشد که ممکن است سبب گران شدن قیمت آن شود.
سخن پایانی
فروشگاه سنسور صنعت نوین ، نمایندگی رسمی محصولات تبریز پروژه میباشد که با ارائهی محصولات با کیفیت و متنوع در زمینهی سنسور کد ، سنسورهای نوری ، القایی ، خازنی ، التراسونیک و موارد دیگر فعالیت دارد. برای اطلاع از سایر محصولات و دریافت اطلاعات بیشتر ، به این وبسایت مراجعه کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.